patient 10 dagen na haarimplantatie

Persoonlijke haartransplantatie ervaring van Nick

Korte toelichting Eberson kliniek over de haartransplantatie behandeling van Nick :

Iets meer dan 2 maanden geleden heeft Nick een Fue behandeling van 1500 grafts ondergaan gedurende 1 behandel dag. Er werd gekozen om eerst de haarlijn en inhammen te verdichten en later erop volgende een tweede behandeling te doen ter opvulling van het midden gedeelte en de kruin.

Komende jaar krijgen we maandelijks een update en foto’ s over het beloop van Nick ’s behandeling. Wij wensen hem veel succes toe en u uiteraard veel leesplezier.

Wel of niet een haartransplantatie en zo ja, waar laten doen?

In 2001 deed ik de ontstellende ontdekking dat mijn haar ‘ineens’ dunner was. Ik was toen bijna 45 jaar. En zoals je overal kan lezen is dan dus de helft al verloren gegaan. Dat gaat dus geniepig geleidelijk!

Via een arts in het zuiden des lands ben ik indertijd aan de Finasteride gegaan. Het was toen via de normale weg in Nederland nog niet verkrijgbaar. Gelukkig heb ik nauwelijks tot geen bijwerkingen ervaren en tot nu toe. En dat voorkwam inderdaad verder haarverlies.

Maar sinds een jaar of 3 heb ik hartje zomer last van een strook voor en midden op mijn hoofd die verbrand. Het is dan ook bekend dat Finasteride in de loop der jaren aan kracht verliest. Nu weet ik dat na 8-10 jaar de werking minder wordt door de gewenning. Je lichaam vindt dan toch weer een weg om DHT aan te maken, de oorzaak van erfelijke mannelijke kaalheid.

Nick voor haartransplantatie
Client voor zijn haarimplantatie.

Nu de nuchtere mensen onder ons zeggen dan ongetwijfeld….petje opzetten. Maar helaas werkt dat bij mij niet zo.

Vanaf mei dit jaar heb ik enkele haartransplantatie klinieken bezocht om mij te oriënteren. Je krijgt dan veel informatie en je kan ook heel veel vinden op het internet. De ene kliniek roemt de kleinschaligheid terwijl de andere juist met veel mensen tegelijk werken. Een soort massaproductie. Tsja, wat te doen?

Vervolgens heb ik alles eens op een rijtje gezet en ook eens goed de onafhankelijke informatie die Hans Diks op het net heeft gezet goed doorgenomen. Op die site staat veel info over haaruitval en aanverwante problemen.

Om toch nog één keer een kliniek te bezoeken heb ik na het lezen van veel goede recensies besloten om naar de Eberson Hair Clinic in Amsterdam te gaan. In september dit jaar (2016) ben ik bij hem op consult geweest. En dat vond ik een verademing! Ten eerste het consult door de arts zelf.  En ook de rust in het gesprek en de waardevolle tips vond ik erg prettig. Hij geeft een reëel beeld van wat je kan verwachten. En dat zijn geen wonderen en uiteraard ook per individu verschillend. Ook zijn schattingen over het aantal benodigde grafts zijn bepaald niet overdreven commercieel. Díe indruk bestaat al helemaal niet.

Na dit gesprek heb ik de tijd genomen om alles rustig te overwegen. Ik wilde zelf voor eind 2016 ja of nee zeggen. Als je niet oppast gaat het (een deel) je leven beheersen en denk je er veel te vaak aan. Ik nam me voor om als ik ‘nee’ zou zeggen ik er minimaal 5 jaar niet meer op terug zou komen. Maar het is ‘ja’ geworden. Voor mij is het belangrijk en wat een ander ervan zegt vind ik niet interessant, ook al ben ik net 60 jaar geworden.

Bij wie ik de haartransplantatie zou laten uitvoeren stond bij mij al wel vast ALS ik het zou doen. Bij Dr Eberson had ik veruit het beste gevoel en daar gaat het mij om. Met ca 2200 grafts in een 2-daagse sessie zou alles ‘netjes’ worden maar uiteindelijk hebben we in onderling overleg besloten om het bij één dag te houden. En wel 1500 grafts via de iFUE methode. Met het oog op mijn leeftijd en mogelijk trager herstel is deze beslissing genomen. Het wachten is dan op het (eind)resultaat en een vervolg kan altijd nog. Ongeveer twee derde is dan in elk geval gedaan.

Na een goede uitleg van de verschillen heb ik gekozen voor een FUE behandeling. De FUE is een minder invasieve methode waarbij o.a. de geoogste grafts in speciale haartransplantatie tools als voor haartransplantatie ontwikkelde vloeistoffen bewaard worden tot terugplaatsing. Ook worden alle grafts zeer vlot in één keer geoogst en vrij snel dezelfde dag geplaatst zodat de tijd dat de grafts buiten het lichaam zijn zo kort mogelijk is. En het nazorgpakket is ook verbeterd ten opzichte van de ‘normale’  standaard FUE bij vele goedkope klinieken in NL of erbuiten. Hierdoor is de behandeling wel wat duurder.

Uiteindelijk was het op 25 november zover. Om 08.00 uur aanwezig in Amsterdam en na het doornemen van de laatste details is Dr Eberson met zijn team, die al jaren samenwerken, aan de slag gegaan. Waar ik nog het meest tegenop zag, het scheren, viel mij mee. Als je jarenlang je best doet om je haar te behouden is kaalscheren een schrikbeeld. De verdovingsprikken vielen ook best mee. Na de eerste voel je weinig meer. Maar zowel ’s morgens als ’s middag een tijd op je buik liggen is niet echt prettig. Met de nodige humor tussendoor was het al met al toch wel te doen. Het gaat overigens niet ten koste van het doorwerken. In alles merk je dat het een geolied team is.

En voor ik het wist was het 16.00 uur en waren er 1500 grafts verplaatst. Mijn vrouw is mij op komen halen en die was ook bij de uitleg over wat wel en niet mag in de eerste dagen na de HT.

Al met al ben ik tot zover dik tevreden……..nu het resultaat nog. Maar dat zal nog de nodige maanden duren.

Op het moment van schrijven zijn er bijna twee weken om. Zowel het donorgebied als het implantatiegebied ziet er rustig uit. Er staat alweer een paar millimeter haar op en het is lang zo ‘eng’ niet waar ik zo tegenop zag. Achter is nauwelijks te zien dat er wat weg is en op dit moment is het voorop voller dan vroeger. Maar ik weet dat op korte termijn de verplaatste haren gaan uitvallen om een paar maanden in rust te gaan. Er zit dus voorlopig niets anders op dan wachten.

Tot zover.

November 2016:

Week 1 en dag 1 (1e dag na haartransplantatie) Afgelopen nacht redelijk goed geslapen op 1 paracetamol. Het zittend slapen, onder een hoek van ca. 45 graden, is niet helemaal prettig. Met mijn hoofd op een ‘air pillow’ en dat ging wel redelijk. Maar zorgt er wel voor dat je je niet kan omdraaien zodat de implantaten de volgende morgen op je kussen liggen. Het verband om het donorgebied is goed blijven zitten en het implantatie gebied ziet er rood maar rustig uit. Zo te zien geen ontstekingen.

In de loop van de ochtend een berichtje ontvangen van dr Eberson die vroeg hoe het ging. Leuk!! Nou dat ging dus best goed. De hele dag is goed verlopen en uiteraard heb ik me strikt aan de instructies gehouden die ik heb meegekregen. Eind van de middag het verband over het donorgebied verwijderd. Dat ging vrij soepel zonder bloedingen. Het zag er achterop ook rustig uit. Verder normaal gegeten, flink water en thee gedronken en rond een uur of 23.30 uur naar bed.

Dag 2 De 2e nacht minder goed geslapen. Ik heb wel een slaaptablet meegekregen maar daar heb ik eigenlijk een hekel aan dus maar niet ingenomen. Ook geen paracetamol ingenomen, pijn of zo had ik niet. Een uur of 2 wakker gelegen maar dan alsnog in slaap gesukkeld. Met mijn hoofd, uit het verband dus, op een meegekregen verband doek geslapen. Ook weer zittend met ‘air pillow’. Dat verband plakte wel wat aan de wondjes op mijn achterhoofd maar bij het losmaken waren er geen bloedingen. Er was alleen wat wondvocht vrijgekomen. Voor de rest als dag 1 verlopen. En uiterst voorzichtig geweest om ook maar niet in de buurt te komen van de implantaten. Die zijn de eerste 4 dagen zeer kwetsbaar en daarna nog tot 10-14 dagen ‘gewoon’ kwetsbaar. Daarna zitten ze goed vast is mij verzekerd. Vandaag ook voor het eerst een lekkere wandeling gemaakt. Ik loop samen met mijn vrouw wekelijks rond de 50 km in wintertijd en dat mag onder deze omstandigheden ook gewoon. Wel wat koud, precies in deze tijd waren de temperaturen rond het vriespunt. Een pet dragen is uiteraard geen goede optie de eerste dagen. (voor de zekerheid pas vanaf dag 12 voor het eerst een muts gedragen, mag wel eerder maar geen enkel risico genomen).

Dag 3 Weer wat beter geslapen. Het donorgebied ziet er al rustig uit. Het ontvangsgebied is nog steeds rood maar er zijn geen ontstekingen zichtbaar. Wel is er vochtophoping op mijn voorhoofd zichtbaar. Het voelt ook aan of er een band om mijn hoofd zit.

Dag 4 Eigenlijk hetzelfde als dag 3. Donorgebied nog iets rustiger geworden en vocht op voorhoofd is lager gezakt en de neusbrug is wat dikker geworden. Afgelopen nacht zonder ‘air pillow’ geslapen. Wel nog wat rechtop zodat ik niet of nauwelijks kon draaien.

Dag 5 Alles wordt nu rustiger. Wel nog steeds rondom druk op mijn hoofd. Vochtophoping is al weer minder. Slapen gaat weer als vanouds. Dag 6 Druk op mijn hoofd stuk minder. Wel op 2 plekken op mijn achterhoofd (donorgebied) gevoelige plekken. Dat merk je voornamelijk als je er op gaat liggen. Gek eigenlijk dat ik dat niet eerder gevoeld heb. Zwelling voorhoofd is nu zo goed als verdwenen.

Week 2

Dag 7 Weer wat beter, gaat wel heel geleidelijk. Blijft nog wel gevoelig en ik blijf nog steeds uit de buurt van de implantaten.

Dag 8 tot en met 10 Roodheid voor en achter is verdwenen. Het wachten is op het lekker wassen van het haar. Daar ben je na 10 dagen alleen sprayen voor en achter ook wel aan toe.

Direct hierna een heerlijke douche genomen en heel voorzichtig mijn haar gewassen met de meegegeven shampoo. Al met heel zacht wrijven verdwenen de korstjes als sneeuw voor de zon. Na het uitspoelen was 98% verdwenen. In de dagen erna verdwenen die ook soepel. Uiteraard nooit geprobeerd om ze weg te krabben.

10 dagen na implantatie
Vooraanzicht eerste week na implantatie met 1500 grafts.
bovenaanzicht haartransplantatie na 10 dagen
Bovenaanzicht van de implantaten in de haarlijn en inhammen.
Donorzone na 10 dagen
Donor zone c.a. 10 dagen na Nicks FUE behandeling.

Binnenkort volgt er weer een update met meer haartransplantatie foto’ s!

Lees hier het vervolg in deel 2

Heeft u ook interesse hoe een haarimplantatie werkt?

Terug naar overzicht