Eberson hairclinic

Haaruitval en Kaalheid tegengaan

Met een niet-medische behandeling

Er bestaan tegenwoordig talrijke behandelmethoden om haaruitval en haarverlies te verminderen en om kaalheid te behandelen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen medische en operatieve behandelingen (haartransplantatie) en niet medische behandelingen. Hierbij richten zich de medische behandelingen vooral op het afremmen en het versterken van uw dunner wordend haar en de operatieve behandelingen op permanente opvulling van uw kale gebieden. De niet medische behandelingen ook wel cosmetische behandelingen richten zich vooral op het verbeteren van uw haar kwaliteit of het camoufleren van kaalheid.

Graag vertellen wij u meer hierover en hopen u hiermee verder te helpen om een oplossing te vinden voor uw haarprobleem. Hieronder volgt een opsomming van van diverse behandelmogelijkheden voor haaruitval, beginnende met de niet medische oplossingen en daarna medische behandelingen. Elke methode met hun eigen invalshoek als effectiviteit. Belangrijk daarbij is altijd te onthouden dat vrijwel geen enkele therapie uw kaalheid (alopecia) volledig geneest. Wel kan de behandeling uw haaruitval camoufleren zodat u uzelf met meer zelfvertrouwen kunt presenteren.

Haaruitval shampoo

Haaruitval of haargroei shampoos bestaan al jaren en ieder jaar komen er meer bij. U kunt met speciale shampoos als behandeling haaruitval niet tegengaan en lost het uw kaalheid niet op. Het zijn met name producten ter haarverzorging en onderhoud van uw huidig haar. Alle shampoos vallen onder de cosmetica en mogen ook geen verandering in het lichaam teweeg brengen. Doen ze dit wel dan waren of zijn ze van medische oorsprong en vallen ze onder medisch/farmaceutisch toezicht.

Haaruitval cosmetisch verbergen met haarverdikkers

Haarverdikkers verminderen optisch het contrast tussen de kale huid en de eventueel nog aanwezige haren. Producten bestaan uit haarvezels; spray of gekleurde poeders en deze worden aangebracht via een spuitbus, strooibus of kwastje op de huid of tussen bestaande haren. Dit zijn effectieve maar tijdelijke oplossingen om de haaruitval te camoufleren.

Haaruitval camoufleren met Micro Haar Pigmentatie (MHP) of Scalp Micro Pigmentatie (SMP)

Een alternatief voor een haartransplantatie, bijvoorbeeld wanneer er te weinig haar is om te transplanteren, is een Micro Haar Pigmentatie behandeling. Bij deze behandeling worden met behulp van pigmenten microstoppels op de hoofdhuid nagebootst. Dit geeft de illusie van haarstoppels. Haaruitval camoufleren met de MHP en SMP behandelingen is met name effectief bij mannen en vrouwen die vrijwel geen haren meer hebben of geen haartransplantatie willen of kunnen ondergaan. 

Haaruitval behandelen met Mesotherapie

mesotherapie bij haaruitval

Bij deze methode wordt er meestal door middel van een dun injectienaaldje handmatig of machinaal via een mesogun/mesopistool vitaminen en mineralen tijdelijk bovenop of in de hoofdhuid geïnjecteerd. Deze mesotherapie behandeling tegen haaruitval valt voornamelijk onder de cosmetische behandeling maar wordt medisch van aard indien een arts er ook medicijnen eraan toevoegt en in de huid aanbrengt. De behandeling kent een opbouwfase en onderhoudsfase en dient voornamelijk te verbetering en onderhoud van uw bestaande haren. Bevatten de mesobehandelingen naast de supplementen eveneens haarmedicijnen? Dan hebben deze een preventieve functie en kan haaruitval vertragen of afremmen.

Low level laser therapie voor haaruitval- LLL tegen haaruitval

lasertherapie LLLT

Bij deze (niet medische) behandeling wordt uw hoofdhuid behandeld met een diodelaser die dankzij een specifieke lage frequentie de hergroei van haarfollikels kan stimuleren. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de Low Level Laser significante effecten heeft bij mannen en vrouwen die lijden aan alopecia androgentica. Lees hier een wetenschappelijk artikel over de effectiviteit van LLLT.

Opmerking: De effectiviteit van hergroei varieert, vergt tijd en de bijwerkingen zijn minimaal. Nadeel is dat het wel consistent en langdurig gebruikt dient te worden. Het beste is deze behandelvorm naast de andere medische behandelingen ter aanvulling te gebruiken. En praktisch gezien lijkt de laserhelm of laserkap bij velen voorkeur te genieten boven het gebruik van de laserkam.

PRP behandeling tegen haarverlies

Bij deze medische behandeling wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen en gecentrifugeerd.

Tijdens het centrifugeren worden de verschillende bloedcomponenten gescheiden door het verschil in soortelijk gewicht. Hierdoor worden de bloedplaatjes (platelets) selectief uit het eigen bloed worden geïsoleerd en naderhand in de hoofdhuid geïnjecteerd. Deze bloedplaatjes geven bepaalde stoffen vrij, beter bekend als groeifactoren. Die spelen een zeer belangrijke rol bij de genezing van wondjes en brengen ter hoogte van het letsel verschillende processen op gang die het herstel bespoedigen. Door de bloedplaatjes te concentreren, neemt ook de concentratie van de groeifactoren acht tot tienmaal toe, waardoor de kans op wondgenezing in principe groter wordt.

De werking en effectiviteit van deze behandelvorm is nog niet helemaal duidelijk en er zijn talrijke PRP systemen te koop. Niet alle PRP behandelingen zijn van dezelfde kwaliteit en bruikbaarheid. Daarnaast is de efficiëntie van de PRP behandeling op zichzelf staande voor haaruitval nog steeds omstreden. Kortom de resultaten wisselen nogal. Ook dient de behandeling na de opbouwfase jaarlijks meerdere keren herhaald te worden anders vervaagt het resultaat. Mede door de kosten en de praktische uitvoering (soms pijnlijke bloedafnames en hoofdhuid injecties) haken vele klanten uiteindelijk toch af.

Lees hier meer over de effectiviteit van de PRP behandeling: Int J Trichology, 2018 / J Cosmet Dermatol., 2018.

Haarverlies vroegtijdig behandelen met medicijnen en andere haargroeimiddelen

proscar haargroeimiddel

Eigenlijk wordt de term haargroeimiddelen voor talrijke producten vaak onterecht toegeschreven. Je kunt namelijk erfelijke haaruitval niet helemaal tegengaan. Bekende en FDA erkende medicijnen als Finasteride (Propecia®) en minoxidil kunnen erfelijke haaruitval wel enigszins verminderen. Het resultaat verschilt echter per persoon. Deze medicatie wordt ook vaak met name preventief voorgeschreven voor - of na een haartransplantatie. De haarzakjes die gevoelig zijn voor haaruitval blijven namelijk vroegtijdig haren verliezen. Deze medicatie kan dit proces gedeeltelijk tegengaan en soms enige hergroei geven.

Ernstige haaruitval behandelen met een haartransplantatie

Haaruitval bij vrouwen en mannen is goed behandelbaar. Sommige mensen hebben baat bij een middel tegen kaalheid zoals medicijnen en zijn daarover ook redelijk tevreden. Het nadeel van deze medicijnen is dat ze jarenlang ingenomen moeten worden en de nodige bijwerkingen geven. Het is mogelijk om met een behandeling haaruitval op een meer blijvende manier tegen te gaan: de FUE methode. Bij deze techniek worden haarzakjes uit een specifiek gedeelte van de hoofdhuid verwijderd en in het kale gebied geïmplanteerd. Door middel van haarimplantatie worden slechts één of meerdere haren tegelijk getransplanteerd. Deze haarimplantatie techniek kost veel tijd, maar levert goede en langdurige resultaten op. Dit is te danken aan het gebrek aan duidelijke littekens doordat er geen grote stukken huid chirurgisch verwijderd hoeven te worden. Eberson Hair Clinic is gespecialiseerd in diverse haartransplantatie technieken.

Heeft u last van ernstige haaruitval? Bent u momenteel op zoek naar een langdurige oplossing voor uw kaalheid door middel van een haartransplantatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vraag een vrijblijvend consult aan

Terug naar overzicht