HAARTRANSPLANTATIES

Technieken en behandeling, lees er alles over. Of:

Maak een afspraak met dr. Eberson

Beste haartransplantatie technieken

EBERSON HAARTRANSPLANTATIE

Dé Specialist in Haartransplantatie.

Maak nu een afspraak

Haartransplantatie Technieken en Methoden

Vele mensen hebben heden ten dage wel eens iets gehoord, gelezen of gezien over een haartransplantatie in Nederland. Talrijke BN'ers en internationale sterren zijn behandeld en het is tegenwoordig geen groot taboe meer zoals 20 jaar geleden. Desondanks merken wij dat er nog vele vragen heersen over de beste haartransplantatie methode. Vandaar gaan wij op deze pagina en onze website wat dieper hierop in. Hopelijk zijn wij voor u een goede gids en mogelijk kunnen wij uw helpen met een haarimplantatie.

Wat is een haartransplantatie?

Bij een haartransplantatie worden gezonde bestaande haarwortels uit het achterhoofd en de zijkanten van het donorgebied weggenomen. Dit gebeurt met name uit uw haarkrans. Het oogsten van haarzakjes vanuit andere gebieden van het lichaam noemt men lichaamshaartransplantatie (Body Hair Transplantation). De geoogste haarzakjes, die ook wel grafts, haarimplantaten of transplantaten worden genoemd, worden vervolgens teruggeplaatst op de plaatsen waar minder haar aanwezig is. De bereikte resultaten zijn natuurlijk en in principe een leven lang blijvend.

Soms spreekt men over een haarimplantatie maar wat is het verschil tussen een haartransplantatie en een haarimplantatie?

Bij een haartransplantatie worden je haren verplaatst of beter gezegd getransplanteerd vanuit het donorgebied naar het ontvangstgebied. Bij een haarimplantatie worden haren geïmplanteerd. Het gaat om dezelfde soort behandeling, maar er wordt een ander woord voor gebruikt. In het dagelijks gebruik spreekt men vaak over haarimplantaten of transplantaten. Eigenlijk zijn het de haarzakjes, de grafts die worden verplaatst tijdens de haartransplantatie. Een haarimplantaat of graft kan één tot vier haren bevatten.


Ben ik geschikt voor een haartransplantatie?


Haaruitval behandelen met een haartransplantatie

Meer informatie over de verschillende typen en oorzaken van haaruitval is te vinden op onze pagina Haaruitval en nu?

Welke haartransplantatie methoden bestaan er en welke methode is de beste? FUT of FUE?

In principe vinden alle huidige haartransplantie technieken hun oorsprong vanuit de FUT methode of de FUE haartransplantatie methode. Beide implantatie technieken, mits goed en kundig uitgevoerd, leveren goede en natuurlijke resultaten op. Het verschil tussen beide zit hem met name in de techniek van het oogsten van de haarzakjes uit de haarkrans.

Bij de FUT, ook wel bekend als Strip techniek of Follicular Unit Transplantation worden de haargroepjes te samen met de huid door middel van een scalpel chirurgisch eruit gesneden.

Het nadeel van de FUT haartransplantatie methode is dat er in het donorgebied op het achterhoofd een zichtbaar horizontaal litteken achterblijft. Het aanwezige lange haar bedekt naderhand wel het litteken, maar bij kort haar wordt het litteken weer duidelijk zichtbaar. Voor velen is deze chirurgische techniek te ingrijpend. Vandaar werd eind jaren 90 door de Australische arts, dokter Ray Woods de moderne en minder ingrijpende FUE techniek ontwikkeld. Deze techniek noemde hij destijds "The Woods technique" en werd pas in 2002 meer bekend in Amerika door dr Rassman & dr Bernstein als FUE wetenschappelijk gepubliceerd.

FUE staat voor Follicular Unit Extraction. Bij de FUE methode worden de haarwortels (oftewel grafts) met een holle naald één voor één uit de achterkant of zijkanten van het hoofd gehaald. Deze worden vervolgens teruggeplaatst in het te behandelen kale gebied.


De FUE techniek laat vrijwel geen zichtbare littekens achter. Naast dit grote voordeel zien we ook een snellere wondgenezing dankzij de kleinere wondjes in het donorgebied. Vanwege het litteken en vele andere redenen voeren wij de fut haartransplantatie reeds lange tijd niet meer uit in onze haarkliniek.

Er bestaan tegenwoordig verschillende termen en variaties op basis van de FUE techniek. Wellicht bent u online ook meerdere benamingen en variaties op de FUE methode tegengekomen zoals de Artas haar robot; FUE haarstamcel techniek; Dhi methode; Choi implanter ; micro FUE methode; iFUE methode; Neograft; Smart Graft etc.  Allemaal variaties in techniek of instrumenten maar geen van deze methoden is per se superieur boven de andere. Het resultaat wordt uiteindelijk bepaald door de arts en zijn team. Heeft deze veel ervaring in haartransplantaties? Is hij/zij gespecialiseerd in haren of doet de kliniek haren erbij?

Wat zijn de nadelen van de FUE methode?

Ja, een veelvoorkomend nadeel van de techniek is dat bij grotere behandelingen (1000 tot 3000 grafts) het gehele hoofd kort geschoren moet worden. Voor vele mannen is dit geen probleem maar bij vrouwen is dit onwenselijk. Dit geldt ook voor mensen met een representatieve functie die vrij snel weer terug het arbeidsproces in moeten. Om deze reden werden de haarsparende fue behandeling en de volledig ongeschoren fue methode ontwikkeld. Lees meer over de haartransplantatie methode zonder scheren.

Kan iedereen een FUE haartransplantatie ondergaan?

Velen kunnen behandeld worden maar zeker niet iedereen. Vaak zijn mannen vanaf 25 jaar het meest geschikt voor een behandeling. Belangrijkste vereisten voor een goed resultaat is wel dat men over voldoende donorhaar (haar achterop en de zijkanten van het hoofd) beschikt. Hoe meer haar en hoe beter de haarkwaliteit van het donorgebied, des te meer bedekking van de kale gebieden mogelijk is. Het is adviseerbaar om dit tijdens een (online) consult te bespreken. Tijdens dit gesprek wordt gekeken of een haartransplantatie ook daadwerkelijk zinvol is en of wij enigszins aan uw verwachtingen kunnen voldoen.

Er zijn meerdere uitzonderingssituaties waarin een haartransplantatie af te raden is; haaruitval op basis van een ziekte (zoals actieve Alopecia Areata) en het gebruik van specifieke medicijnen. Soms ook vanwege andere gezondheidskwesties die het niet verstandig maken om een haartransplantatie te ondergaan.

Kunnen ook vrouwen een FUE haartransplantatie laten uitvoeren?

Het is een feit dat steeds meer vrouwen last hebben van haaruitval en dunner wordend haar. In veel gevallen is een haartransplantatie bij vrouwen helaas geen goede optie. Dit heeft te maken met de complexiteit van oorzaken en de haaruitval uit zich anders dan bij mannen. Vrouwen met een hoog aangeboren voorhoofd waarbij een verlaagde haarlijn gewenst is, zijn vaak wel geschikt. Dit geldt ook voor vrouwen met kleine inhammen welke eenvoudiger te behandelen zijn. Mede daarom zijn wij momenteel van mening dat de meeste vrouwen geen goede kandidaat zijn voor een haartransplantatie, zeker niet voor FUE behandelingen. Naast de complexiteit en oorzaak van haaruitval hebben vrouwen vaak enorme verwachtingen voor wat betreft te behalen eindresultaat. Soms is een andere haartransplantatie methode beter geschikt. Lees meer over alternatieve behandelmogelijkheden voor haaruitval.

Haarlijn of haargrens verlagen op jonge leeftijd

De haarlijn is een van de eerste uiterlijke kenmerken die je waarneemt wanneer je in de spiegel kijkt. Ook anderen valt dit op wanneer zij u ontmoeten. De verhouding tussen de haargrens en het gelaat bepaalt in belangrijke mate de symmetrie van het gezicht. Iemands haarlijn vormt dan ook het raamwerk waarbinnen de gezichtscontouren tot hun recht komen.

Het is dus bij een haartransplantatie belangrijk rekening te houden met het verdere verloop van de  haaruitval. Een lage haarlijn die je op 20e hebt, is vaak niet mooi als je de 40 of 50 passeert. Bij het ontwerp van een volwassen haarlijn zal de arts je daarom vaak aanraden om een haarlijn te kiezen die niet te laag of te recht van vorm is. Je wilt tenslotte dat deze ook op latere leeftijd nog mooi is en bij je leeftijd past. De haren die wij implanteren blijven namelijk je leven lang staan.

Het kan ook voorkomen dat de arts je zal aanraden om nog even te wachten met een haarimplantatie. De haren kunnen later dunner worden en uitvallen. In deze situatie is het soms beter om ervoor te zorgen dat deze haren weer dikker worden en minder uitvallen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van erkende medicijnen en haarlotions.

De huidige haarsituatie is dus erg van belang of een haartransplantatie op jonge leeftijd een goede optie is om verdere kaalheid tegen te gaan. Via het eerste email contact of tijdens een consult op locatie met de arts kijken we altijd heel goed naar uw persoonlijke haarsituatie. Op basis daarvan adviseren wij wat de beste optie op dat moment is.

Risico’s en complicaties van haartransplantatie

Aan elke medische behandeling zijn risico’s en complicaties verbonden. Zo ook aan een haartransplantatie. Een haartransplantatie is een relatief kleine ingreep en indien de kliniek veel ervaring heeft, zijn de risico’s gering. Houd rekening met het volgende:

  • Nabloeding en zwellingen aangezicht
  • Infectie
  • Langzaam genezende wonden
  • Lelijke littekens met name in het donorgebied
  • Tijdelijke tot blijvende gevoelloosheid van de hoofdhuid
  • Tijdelijk of permanent haarverlies bovenop of in het donorgebied (shock loss)
  • Ingegroeide implantaten waardoor ontstekingen ontstaan (folliculitis)
  • Allergische reactie op verdoving

Ben ik een geschikte kandidaat voor een haartransplantatie?

Dat is de eerste vraag die wij beantwoorden tijdens een adviesgesprek. Niet iedereen is namelijk geschikt voor een haartransplantatie. Alleen als de haarkrans van goede kwaliteit is, is een haartransplantatie mogelijk. Daarnaast speelt het verwachtingspatroon en de grootte van het ontvangstgebied een grote rol. Benieuwd of u een geschikte kandidaat bent?

Vraag een vrijblijvend consult aan


FUE methode

De haartransplantatie FUE methode is ook één van de haartransplantatie technieken. Bij de FUE methode worden haarwortels één voor één met een holle naald uit het achterhoofd of uit de zijkanten van het hoofd gehaald en getransplanteerd in het te behandelen gebied.

Meer info over de FUE methode

FUT methode

De haartransplantatie FUT methode is één van de haartransplantatie technieken. Bij de haartransplantatie FUT methode worden haarwortels van het achterhoofd of zijkant van het hoofd verplaatst naar het te behandelen gebied.

iFUE methode

Tot slot is de haartransplantatie iFUE methode de laatste haartransplantatie techniek. De iFUE methode is een geavanceerdere versie van de FUE haartransplantatie. Dokter Eberson heeft samen met enkele collega’s de klassieke FUE methode verbeterd.