transparant img

Beste haartransplantatie technieken

HAARTRANSPLANTATIES

Technieken en behandeling, lees er alles over. Of:

Maak een afspraak met dr. Eberson

EBERSON HAARTRANSPLANTATIE KLINIEK

Dé Specialist in FUE Haartransplantaties.


Haartransplantatie

Vele mannen en vrouwen in Nederland hebben heden ten dage wel eens iets gehoord, gelezen of gezien over een haartransplantatie. Talrijke BN 'ers en internationale sterren zijn behandeld en het is tegenwoordig geen groot taboe meer zoals 20 jaar geleden. Desondanks merken wij dat er nog vele vragen heersen over hoe een haar transplantatie werkt en welke is de beste haartransplantatie methode. Vandaar gaan wij op deze pagina en onze website wat dieper hierop in. Hopelijk zijn wij voor jouw een goede gids en mogelijk kunnen wij je helpen.


Waarvoor dient een haartransplantatie?

Als uw haar vaak en veel uitvalt, ziet u dat de hele dag terug. Het valt u steeds vaker op overal liggen dunne haren zowel op uw kussensloop, in de doucheafvoer; op de vloer overal liggen haren. De haarlijn trekt terug, uw inhammen worden dieper en de kruin wordt dunner en de kaalheid valt meer op. Dat kan een vervelend gevoel geven en zet u aan om een oplossingen te vinden. Wij informeren u graag op onze website en tijdens een vrijblijvend consult over hoe haaruitval ontstaat en wat u kunt doen om het tegen te gaan. Let wel: vrijwel geen enkele pil, shampoo of haarlotion zal op een kale plek weer nieuwe haren laten groeien, hoewel deze producten ons dit soms wel laten geloven.

Een haartransplantatie daarentegen biedt een blijvende en natuurlijke oplossing tegen kaalheid. Met een haartransplantatie verhelpt u blijvend kale en dunne plekken. Haar wat wij verplaatsen blijft dan een leven lang groeien. Let wel op met een haartransplantatie alleen stopt niet het haarverlies.


Hoe werkt een haartransplantatie?

Bij een haartransplantatie worden gezonde bestaande haarwortels uit het achterkant van het hoofd en de zijkanten van het donorgebied weggenomen met een holle naald. Het oogsten van het benodigde haar gebeurt met name uit de eeuwige haarkrans waar de haarwortels ongevoelig zijn voor het mannelijk hormoon dht (dihydrotestosteron). Het oogsten van haarzakjes vanuit andere gebieden van het lichaam noemt men lichaamshaartransplantatie (Body Hair Transplantation). Deze geoogste haarzakjes, die ook wel grafts, haarimplantaten of transplantaten worden genoemd, worden vervolgens teruggeplaatst op de plaatsen waar minder haar aanwezig is. De bereikte haar transplantatie resultaten zijn natuurlijk en in principe een leven lang blijvend. De meest gebruikte haartransplantatie methoden zijn de FUT methode en de modernere FUE methode.


Wat is het verschil tussen de FUE en FUT transplantatie techniek?

Het verschil tussen een FUE - en FUT techniek zit hem vooral in de manier waarop de haarzakjes worden geoogst. Bij de FUT techniek snijdt de chirurg een dunne reep hoofdhuid weg, waaruit vervolgens de haarzakjes worden genomen en versneden. Bij de FUE techniek gebruikt men een minuscule holle naald of boortje met verschillende diameters om de haarzakjes één voor één uit de hoofdhuid te oogsten.


Welke haartransplantatie methode is het beste?

Doordat de FUE methode als minder ingrijpend wordt ervaren als de FUT methode, adviseren wij als kliniek bijna altijd de FUE methode (Folliculair Unit Extractie). Het aantal uitgevoerde FUT operaties mindert wereldwijd drastisch in aantallen. Dit komt vooral doordat er bij de FUE methode niet chirurgisch wordt gesneden in de hoofdhuid en daardoor de behandeling veel minder als ingrijpend wordt ervaren. Ook het herstel bij de FUE techniek verloopt meestal vlotter dan bij de FUT techniek. Toch kan het soms zijn dat een behandeling met de FUE methode niet mogelijk is of of niet past bij de wensen van een cliënt. Bijvoorbeeld bij te weinig beschikbaar donorhaar. We bepalen graag samen met u of u geschikt bent en wat voor u persoonlijk de beste methode is.


Wat is het verschil tussen een haartransplantatie en een haarimplantatie?

Bij een haartransplantatie worden haren verplaatst of beter gezegd getransplanteerd vanuit het donorgebied naar het ontvangstgebied. Bij een haarimplantatie worden haren geïmplanteerd. Het gaat om dezelfde soort behandeling, maar er wordt een ander woord voor gebruikt. In het dagelijks gebruik spreekt men vaak over haar implantaten of transplantaten. Eigenlijk zijn het de haarzakjes, de grafts die worden verplaatst tijdens de haartransplantatie. Een haarimplantaat of graft kan één tot vier haren bevatten.


Wat kost een haartransplantatie?

De prijzen en kosten voor haartransplantaties zijn divers en onder andere afhankelijk van het aantal haren of grafts die we verplaatsen. Bekijk en maak een eerste inschatting van onze tarieven voor een haartransplantatie.

> Tarieven


Wanneer begint de hergroei na een haartransplantatie?

Na de haartransplantatie voelt de hoofdhuid gedurende de eerste dagen beurs en week aan. Twee tot drie weken na de behandeling vallen de meeste getransplanteerde haren tijdelijk uit. En ongeveer 3 tot 4 maanden na de transplantatie wordt de eerste hergroei van de nieuwe haren reeds zichtbaar. Voor de meeste mensen geldt dat rond de 6 maanden 40 tot 50% van de totale haargroei zichtbaar is en pas na 12 maanden het eindresultaat wordt behaald.

hergroei haar na een haartransplantatie




Wil je nog meer weten over de meest toegepaste haartransplantatie methodes wereldwijd en hoe lang het resultaat hiervan aanhoud. Dit en meer vind je op volgende pagina: alles over haartransplantatie.


Kom ik in aanmerking voor een haartransplantatie?


Welke haartransplantatie methoden bestaan er en welke methode is de beste? FUT of FUE?

In principe vinden alle huidige haartransplantie technieken hun oorsprong vanuit de FUT methode of de FUE haartransplantatie methode. Beide haarimplantatie technieken, mits goed en kundig uitgevoerd, leveren goede en natuurlijke resultaten op. Het verschil tussen beide zit hem met name in de techniek van het oogsten van de haarzakjes uit de haarkrans van het achterhoofd.

Bij de FUT, ook wel bekend als Strip techniek of Follicular Unit Transplantation worden de haargroepjes te samen met de huid door middel van een scalpel chirurgisch eruit gesneden.

Het nadeel van de FUT haartransplantatie methode is dat er in het donorgebied op het achterhoofd een zichtbaar horizontaal litteken achterblijft. Het aanwezige lange haar bedekt naderhand wel het litteken, maar bij kort haar wordt het litteken weer duidelijk zichtbaar. Voor velen is deze chirurgische techniek te ingrijpend. Vandaar werd eind jaren 90 door de Australische arts, dokter Ray Woods de moderne en minder ingrijpende FUE techniek ontwikkeld. Deze techniek noemde hij destijds "The Woods technique" en werd pas in 2002 meer bekend in Amerika door dokter Rassman en dokter Bernstein als de FUE wetenschappelijk gepubliceerd.

FUE staat voor Follicular Unit Extraction. Bij de FUE methode worden de haarwortels (oftewel grafts) met een holle naald één voor één uit de achterkant of zijkanten van het hoofd gehaald. Deze worden vervolgens teruggeplaatst in het te behandelen kale gebied.

De FUE methode laat vrijwel geen grote zichtbare littekens achter. Naast dit grote voordeel zien we ook een snellere wondgenezing dankzij de kleinere wondjes in het donorgebied. Vanwege het litteken en vele andere redenen voeren wij de FUT haartransplantatie reeds lange tijd niet meer uit in onze haarkliniek.

Er bestaan tegenwoordig verschillende termen en variaties op basis van de FUE techniek. Wellicht bent u online ook meerdere benamingen en variaties op de FUE methode tegengekomen zoals de Artas haar robot; de FUE haarstamcel transplantatie; Choi implanter; Dhi methode; micro FUE methode; iFUE methode; Neograft; Smart Graft etcetera.  Allemaal variaties in technieken of instrumenten maar geen van deze methoden is per se superieur boven de andere. Het resultaat wordt uiteindelijk bepaald door de kunde van de arts en zijn team. Heeft deze veel ervaring in haartransplantaties? Is hij of zij gespecialiseerd in haren of doet de kliniek soms haartransplantaties erbij?


Wat zijn de nadelen van de FUE methode?

Ja, een veelvoorkomend nadeel van de techniek is dat bij grotere behandelingen (1000 tot 3000 grafts) het gehele hoofd kort geschoren moet worden. Voor vele mannen is dit geen probleem maar bij vrouwen is dit onwenselijk. Dit geldt ook voor mensen met een representatieve functie die vrij snel weer terug het arbeidsproces in moeten. Om deze reden werden de haarsparende Fue behandeling en de volledig ongeschoren Fue methode ontwikkeld. Lees meer over de haartransplantatie methode zonder scheren.



Kan iedereen een haartransplantatie ondergaan?

Velen kunnen behandeld worden maar zeker niet iedereen. Vaak zijn mannen vanaf 25 jaar of ouder het meest geschikt voor een behandeling. Belangrijkste vereisten voor een goed resultaat is wel dat men over voldoende hoeveelheid donorhaar (haar achterop en de zijkanten van het hoofd) beschikt. Hoe meer haar aanwezig en hoe beter de haarkwaliteit van het donorgebied, des te meer bedekking van de kale gebieden mogelijk is. Het is adviseerbaar om dit tijdens een (online) consult te bespreken. Tijdens dit gesprek wordt gekeken of een haartransplantatie ook daadwerkelijk zinvol is en of wij enigszins aan uw verwachtingen kunnen voldoen.

Er zijn meerdere uitzonderingssituaties waarin een haartransplantatie af te raden is; haaruitval op basis van een ziekte (zoals actieve Alopecia Areata) en het gebruik van specifieke medicijnen. Soms ook vanwege andere gezondheidskwesties die het niet verstandig maken om een haartransplantatie te ondergaan.


Kunnen ook vrouwen een haartransplantatie laten uitvoeren?

Het is een feit dat steeds meer vrouwen last hebben van haaruitval en dunner wordend haar. In veel gevallen is een haartransplantatie bij vrouwen helaas geen goede optie. Dit heeft te maken met de complexiteit van oorzaken en de haaruitval uit zich anders dan bij mannen. Vrouwen met een hoog aangeboren voorhoofd waarbij een verlaagde haarlijn gewenst is, zijn vaak wel geschikt. Dit geldt ook voor vrouwen met kleine inhammen welke eenvoudiger te behandelen zijn. Mede daarom zijn wij momenteel van mening dat de meeste vrouwen geen goede kandidaat zijn voor een haartransplantatie, zeker niet altijd voor FUE behandelingen. Naast de complexiteit en oorzaak van haaruitval hebben vrouwen vaak enorme verwachtingen voor wat betreft te behalen eindresultaat. Soms is een andere haartransplantatie methode beter geschikt. Lees meer over alternatieve behandelmogelijkheden voor haaruitval.

Haarlijn of haargrens verlagen op jonge leeftijd

De haarlijn is een van de eerste uiterlijke kenmerken die je waarneemt wanneer je in de spiegel kijkt. Ook anderen valt dit op wanneer zij u ontmoeten. De verhouding tussen de haargrens en het gelaat bepaalt in belangrijke mate de symmetrie van het gezicht. Iemands haarlijn vormt dan ook het raamwerk waarbinnen de gezichtscontouren tot hun recht komen.

Het is dus bij een haartransplantatie belangrijk rekening te houden met het verdere verloop van de  haaruitval. Een lage haarlijn die je op 20e hebt, is vaak niet mooi als je de 40 of 50 passeert. Bij het ontwerp van een volwassen haarlijn zal de arts je daarom vaak aanraden om een haarlijn te kiezen die niet te laag of te recht van vorm is. Je wilt tenslotte dat deze ook op latere leeftijd nog mooi is en bij je leeftijd past. De haren die wij implanteren blijven namelijk je leven lang staan.

Het kan ook voorkomen dat de arts je zal aanraden om nog even te wachten met een haarimplantatie. De haren kunnen later dunner worden en uitvallen. In deze situatie is het soms beter om ervoor te zorgen dat deze haren weer dikker worden en minder uitvallen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van erkende medicijnen en haarlotions.

De huidige haarsituatie is dus erg van belang of een haartransplantatie op jonge leeftijd een goede optie is om verdere kaalheid tegen te gaan. Via het eerste email contact of tijdens een consult op locatie met de arts kijken we altijd heel goed naar uw persoonlijke haarsituatie. Op basis daarvan adviseren wij wat de beste optie op dat moment is.

Risico’s en complicaties van haartransplantatie

Aan elke medische behandeling zijn risico’s en complicaties verbonden. Zo ook aan een haartransplantatie. Een haartransplantatie is een relatief kleine ingreep en indien de kliniek veel ervaring heeft, zijn de risico’s gering. Houd rekening met het volgende:

  • Nabloeding en zwellingen aangezicht
  • Infectie
  • Langzaam genezende wonden
  • Lelijke littekens met name in het donorgebied
  • Tijdelijke tot blijvende gevoelloosheid van de hoofdhuid
  • Tijdelijk of permanent haarverlies bovenop of in het donorgebied (shock loss)
  • Ingegroeide implantaten waardoor ontstekingen ontstaan (folliculitis)
  • Allergische reactie op verdoving

Ben ik een geschikte kandidaat voor een haartransplantatie?

Dat is de eerste vraag die wij beantwoorden tijdens een adviesgesprek. Niet iedereen is namelijk geschikt voor een haartransplantatie. Alleen als er voldoende hoeveelheid haar aanwezig is in de haarkrans, is een haartransplantatie mogelijk. Daarnaast speelt het verwachtingspatroon en de grootte van het ontvangstgebied een grote rol. Benieuwd of u een geschikte kandidaat bent?

Vraag een vrijblijvend consult aan