Haartransplantatie voor vrouwen

  Haartransplantatie vrouwen

  Een haartransplantatie voor vrouwen komt steeds vaker voor. De meeste mensen associëren kaal worden bij mannen met alopecia, wat op zich niet zo verwonderlijk is. In onze maatschappij worden de meeste mannen vroeg of later kalend die lijden aan erfelijke vorm van mannelijke kaalheid ook wel alopecia androgenetica genaamd. 

  Vrouwen kunnen echter ook in meer of mindere mate lijden aan alopecia dat wil zeggen een ernstige vorm van haarverlies of kaalheid. Een haartransplantatie voor vrouwen met steeds dunner wordend haar kan eventueel ook bij vrouwen met de alopecia androgenetica de uitkomst zijn. Wereldwijd lijden tientallen miljoenen vrouwen aan haaruitval. Vaak heeft dit een enorme gevolgen voor het welzijn voor deze vrouwen. De impact hiervan in het dagelijks leven wordt helaas nog steeds onderschat in onze maatschappij. Mannen die kaal zijn worden maatschappelijk eerder geaccepteerd dan een vrouw met haarverlies. Dit maatschappelijk taboe maakt het voor menige vrouw extra moeilijk om hierover openlijk hun gevoelens of gedachten te delen, zelfs niet met hun directe naasten. Voor hen levert haarverlies duidelijk grote problemen in hun sociale leven op.

  Een vaak voorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen is de mannelijke variant van kaalheid (Alopecia Androgenetica) hierbij verloopt de kaalheid volgens een mannelijk patroon bijvoorbeeld ter hoogte van de inhammen en/of de haarlijn. Het patroon van haaruitval lijkt bij vele vrouwen echter vaak niet op het patroon als dat bij mannen (male pattern baldness) voorkomt. Meestal blijven de haarlijn en inhammen, in tegenstelling bij de kalende man, juist wel gespaard en verliezen vrouwen eerder het haar diffuus over een groot gebied (female pattern baldness) van hun hoofdhuid. Haaruitval bij vrouwen hoeft echter niet altijd het gevolg te zijn van deze erfelijke vorm van kaalheid, ook andere oorzaken als; bloedarmoede, strenge diëten, zwangerschap, schildklieraandoeningen enzovoorts. De juiste diagnostiek is daarom essentieel en bepalend voor de oorzaak als ook welke therapeutische en/of chirurgische behandeling mogelijk tot een succes leidt. 


  Wanneer is een haartransplantatie voor vrouwen mogelijk en wanneer niet?

  Uit voorgaande blijkt dat de juiste diagnostiek en het uitsluiten van een andere medische oorzaak dan de erfelijke vorm van Alopecia Androgenetica voor haaruitval essentieel is. Naast een stabiele situatie van de haaruitval is goed donormateriaal ook bepalend voor een succesvol resultaat van een haartransplantatie voor vrouwen; dit geldt uiteraard ook voor mannelijke cliënten.

  U bent eerder geschikt voor een haartransplantatie als vrouw wanneer:

  - U ten gevolge van een eerdere plastisch chirurgische ingreep (facelift, wenkbrauwlift) ter hoogte van de littekens haarverlies heeft gekregen.

  - U lijdt aan kale plekken of haarverlies ontstaan door een ongeluk of als gevolg van een ernstige verbranding.

  -U lijdt aan de mannelijke vorm van Alopecia Androgentica waarbij inhammen, een hoge haarlijn of kale kruin reeds jarenlang aanwezig zijn. Daarbij is een stabiele situatie van het bestaande donorhaar en geen verdere uitdunning bovenop het hoofdhaar een absolute noodzaak. Bij toenemende of ernstige haaruitval verspreid over de gehele hoofdhuid is een haartransplantatie niet aan te raden. Men zal dan immers haren gaan transplanteren die in de toekomst dreigen uit te vallen. Er zijn altijd wel uitzonderingen op deze regel maar laat u hierover goed informeren.

  - U niet meer lijdt aan Tractie alopecia (dwangmatig plukken van het eigen haar) hierbij is er geen sprake van een hormonale oorzaak.

  - U als gevolg van het dragen van extensions, ook wel medisch “ Tractia Marginalis ” genoemd, kale plekken heeft gekregen.

  U bent minder geschikt voor een haartransplantatie als vrouw of eerder ongeschikt wanneer:

  - U lijdt aan de auto immuun ziekte, zoals Alopecia areata (kale plekken) of alopecia totalis (totale kaalheid over het gehele lichaam). Soms groeien de haren gedeeltelijk of volledig weer spontaan terug na een tijdje en in een enkel geval groeit geen nieuw haar meer op deze dunne plekken. Behandeling met medicatie kan soms remedie bieden met name bij de lokale vorm van areata maar is minder effectief en moeilijker bij de algehele universele vorm van alopecia areata.

  - U lijdt aan een ernstige vorm van Alopecia androgenetica (verstoorde hormoonhuishouding) volgens het vrouwelijke type (Female pattern baldness) met verspreide haaruitval over de gehele hoofdhuid en donorgebied. Dat wil zeggen; het haarverlies wordt vooral bovenop het hoofd vanaf de midden scheiding zichtbaar. Soms zijn ook de achterkant als de zijkanten van het hoofd uitgedund. Opvallend hierbij is dat bij de meeste vrouwen minder kalend zijn ter hoogte van de haarlijn. Dit zijn eerder ongeschikte kandidaten, niet alleen qua hoeveelheid geschikt donormateriaal, maar ook wat betreft verwachtingspatroon. Cliënten, met name vrouwen, verwachten eerder hun oorspronkelijke haar dichtheid of meer haar volume terug dan mannen.

  – De haaruitval wordt veroorzaakt door medicijngebruik. Hier is het raadzaam eerst advies te vragen aan de behandelend arts; dermatoloog.

  - Uw verwachtingen met betrekking tot het resultaat niet reeel en/of haalbaar. Soms is een volledig resultaat met een haarbesparende FUE methode niet te realiseren in 1 behandeling.


  Let op! Wij behandelen daarom in principe geen vrouwen met haaruitval vanwege de beperkte techniek van de (haarsparende) FUE methode. Heeft u erg veel haar nodig en wilt u niet geschoren worden overweeg dan de klassieke FUT-methode of een chirurgische haarlijnverlaging.

  Ons team is gespecialiseerd in haartransplantaties

  • Haarlijn verlagen

  Heb je van nature een hoge haarlijn en zou je deze lager willen hebben? Dan kunnen wij haren met een hoge dichtheid implanteren om een natuurlijke lagere haarlijn te maken. Vrouwen met een aangeboren hoge haarlijn en diepe inhammen die niet veranderen zijn soms wel geschikt voor een haarimplantatie.

  • Haartransplantatie bij vrouwen

   Omdat de oorzaak van haarverlies bij vrouwen complexer van aard is loopt een haartransplantatie bij vrouwen anders is dan bij mannen. Wij bepalen gezamenlijk wat er eventueel verbeterd kan worden. 

  • Litteken op hoofd

  Heb je een litteken op je hoofd waar geen haren meer groeien? Dan kunnen we daar haren implanteren. Vooraf moet in ieder geval goed bepaald worden hoe de structuur van de huid  ter hoogte van het litteken is. Is deze niet al te verlittekend en slecht doorbloed dan kan een transplantatie goed aanslaan. 100% hergroei in een behandeling is meestal niet haalbaar.

  Resultaten haartransplantatie vrouwen

  Voor en na resultaten van haartransplantatie bij vrouwen vindt je tegenwoordig overal op Google; Bing; Yahoo; YouTube en andere media. Vaak is het resultaat mede afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van uw eigen donorhaar. Ook de haartransplantatie techniek is bepalend voor het eindresultaat. Over het algemeen zijn wij van mening dat de FUT-methode voor de meeste vrouwen de betere keuze is. Indien u geheel kaalgeschoren durft te worden dan kan met de FUE-methode wel een goed resultaat bereikt worden.


  Deze informatie over een haarimplantatie bij vrouwen dient in eerste instantie ter informatie. Gelieve bij twijfel altijd een consult gesprek met uw behandelend arts of een dermatoloog.


  Kaalheid bij vrouwen